Blog

Ako si vybrať plesové šaty?

Tento článok vznikol v spolupráci s Mia Dresses.

Prvé mesiace v roku patria únave zo sviatočného leňošenia a občasným zimným blues. No dejú sa aj príjemné veci – mnohí sa venujeme zimným športom (o tom, ako si vybrať zimnú bundu, som písala v poslednom článku), niekto sa balí do tepla nachytať slnečné lúče a niektorých z nás zase čaká kvalitné krepčenie počas plesovej sezóny.

Ak patríte do poslednej skupiny a nemáte/neviete, čo počas Fašiangov (začínajú 7. januára a končia polnocou pred Popolcovou stredou) na seba, potom čítajte ďalej. Dnešný článok by vám totiž mohol byť nápomocný. Výber plesových šiat je večne horúca téma. Mali by byť dlhé alebo krátke? Neutrálne alebo skôr farebné? Aké doplnky zvoliť? Čo káže etiketa?

Plesová etiketa

Poďme pekne poporiadku. Ak sa chystáte na ples/bál (významovo totožné podujatie, len označené iným slovom), ako prvé si všimnite jeho odporúčaný dress code. Ten vám totiž o vhodných šatách na ples napovie najviac. Ak sa na pozvánke či letáku od organizátorov žiaden nenachádza, potom sa budete musieť riadiť intuíciou a zohľadniť faktory ako miesto konania plesu, jeho téma a predpokladané zloženie účastníkov.

Dress code ako taký je primárnou informáciou pre pánov. V rámci plesov sú na výber možnosti – white tie, black tie, uniforma alebo dark suit. To znamená, že určuje, či má muž zvoliť frak, smoking, uniformu alebo tmavý oblek. Dámy sa k pánom dolaďujú a – povedzme si úprimne – môžu byť aj podstatne kreatívnejšie. Platia však isté pravidlá.

White tie

Tento dress code prislúcha k významným spoločenským udalostiam a nemenej významné je aj spoločenské postavenie samotných hostí. Odev na ples s dress codeom white tie by mal byť luxusný a elegantný. Najvyššie spoločenské oblečenie pre pánov je frak. Pod ním nosia bielu vestu, košeľu s riasením na prsiach a stojačikom a bieleho motýlika. Na nohy obúvajú čierne lakované topánky.

Dámy obliekajú dlhé spoločenské šaty zakrývajúce topánky, vítaná je aj vlečka. Róby na white tie sú šité z hrubých a ťažkých materiálov, ideálne jednofarebné alebo s jemným vzorom, pôsobia honosne. Šaty môžu byť aj asymetrické či riasené, vždy však len do takej miery, aby nepôsobili vulgárne. Ramená sú vždy zahalené. Samozrejmosťou sú topánky na podpätku, silónkové pančuchy a drahé šperky. Tie by mali ladiť so šatami i účesom (vlasy ideálne vyčesané) a decentne ich dopĺňať. V prípade šiat bez rukávov je možné zvoliť i rukavičky. Netreba zabúdať ani na kabelku – v prípade jednoduchých šiat a malých/žiadnych šperkov môže ich miesto nahradiť práve výraznejšia spoločenská kabelka.

Black tie

Najčastejší dress code pre spoločenské akcie konajúce sa po 19tej je práve black tie. Vyžaduje smoking v čiernej alebo tmavo modrej farbe, s dvojradovým či jednoradovým zapínaním. Chlopňa na saku je potiahnutá lesklým hodvábom, rovnako tak bočné pruhy na nohaviciach (tzv. lampasy). Smoking musí byť doplnený čiernym motýlikom (nie kravatou a nie farebnou či drevenou verziou motýlika), bielou košeľou s prekrytými gombíkmi a dvojitými manžetami a tiež šerpou, ktorá zaručí plynulý a elegantný prechod medzi košeľou a nohavicami. Záhyby na šerpe sa správne nosia otvorenou časťou smerom nahor. Ak si pán chce obliecť vestu, môže – mala by byť však z iného materiálu ako smoking. Do vrecka je možné zasunúť hodvábnu vreckovku. Na nohy sa obúvajú čierne lakované topánky.

Od dám sa očakáva večerná toaleta, a teda dlhé šaty. Štýl a farby nie sú nadiktované, ideálne je riadiť sa témou podujatia a miestom konania, no príliš prekombinované či neónové farby sa nenosia. Honosnejší interiér vás automaticky donúti siahnuť po niečom pompéznejšom, no dovolené sú aj ľahšie a vzdušnejšie materiály. Povinné sú vždy pančušky a topánky na podpätku, nesmú chýbať šperky (môže byť aj vkusná bižutéria) a môžete zvoliť aj rukavice. Dlhé rukavice volíme k šatám na ramienka, krátke k ostatným. Plecia môžu byť odhalené i zahalené – podľa vašej preferencie.

Stretnúť sa môžete aj s výrazom black tie optional, čo znamená, že pre pánov je na výber medzi smokingom a oblekom a pre dámy sú prípustné aj kratšie večerné šaty – vždy však minimálne po kolená.

Dark suit / formal dress

Väčšina plesov vyžaduje black tie, ale povedzme si úprimne – ak sa chystáte napr. na ples hasičov v susednej obci, v smokingu by boli páni v miestnom kultúrnom dome mierne „overdressed“ a dámy v róbe s vlečkou rovnako. Samozrejme, neznamená to, že by ste si na svojom oblečení nemali dať záležať! Na menšie lokálne plesy, kde sa stretávate s miestnou komunitou, susedmi, rodinou a priateľmi, je preto najvhodnejší dark suit, a síce tmavý oblek (čierny alebo modrý) pre pánov a večerné šaty (krátke či dlhé) alebo kostým pre dámy.

K obleku biela košeľa, tmavé topánky, na krk motýlik alebo kravata. Dámy opäť volia pančuchy, topánky na podpätku (ideálne) s uzatvorenou špičkou, spoločenskú kabelku a šperk či bižutériu.

Šaty na ples pre dámy

A teraz trochu praktických rád. V našich končinách sa väčšinou zúčasťnujeme plesov, ktoré diktujú dress code black tie alebo dark suit. Znamená to teda, že ako dámy volíme dlhé spoločenské šaty (formálnejšie plesy) alebo spoločenské midi šaty (prípustné napr. pre menšie lokálne plesy). Strih, farba i prevedenie sú na preferencii nositeľky a povahe podujatia, no ja odporúčam riadiť sa týmito pravidlami:

  • Ak sa rozhodnete pre odhalený chrbát či výraznejší výstrih, dbajte na to, aby táto časť tela bola jedinou odhalenou. Šaty na ples by si vždy mali zachovať eleganciu a noblesu, nemali by pôsobiť vulgárne.
  • Pri výbere myslite na to, ako často plánujete tancovať. Ak ste nadšená tanečníčka, voľte strih, ktorý sa vám nebude pliesť popod nohy a zaručí vám voľnosť pohybu – ideálne so širšou padavou sukňou.
  • Riasená sukňa čí á-čkový strih pomôžu zamaskovať bruško, väčšie prsia zase vyniknú v korzetových modeloch. Širším ramenám lichotí asymetria a rukávy, chlapčenská postava uvíta opticky zvýraznený pás či korzet.
  • Dbajte na pohodlie. Tie či tie šaty sa vám môžu páčiť najviac zo všetkých, ale ak sa vám šaty zhŕňajú či rolujú, nesedí vám výstrih alebo vás niekde tlačia, vyberte si radšej iný model a ušetrite si tak patálie na parkete či pri stole.

Pri príprave na ples myslite tiež na vhodnú spodnú bielizeň – ideálne sú bezšvové nohavičky, prípadne môžete siahnuť aj po sťahovacích modeloch, ktoré jemne vytvarujú postavu. Podprsenku voľte podľa typu šiat. Kabelka sa nosí listová či „Minaudière„, pri príchode a odchode z plesu môžete mať cez šaty kabát alebo kožúšok.

Spoločenské šaty za skvelú cenu

Nie je žiadnym tajomstvom, že som dlhé roky fanúšičkou značky Mia Dresses. Svedčia o tom napríklad aj tieto fotky z roku 2017, kedy sme spoluprácu s touto značkou započali. Ak hľadáte šaty na ples či spoločenské šaty, ktoré sú cenovo dostupné, nadmieru kvalitné a moderné, potom je adresa jasná. Offline verziu nájdete v Košiciach na Hlavnej a online verzia poteší zase zvyšok Slovenska. Určite oceníte obrovský výber, rýchle dodanie a jednoduchú výmenu či vrátenie do 14 dní. V ponuke nájdete dlhé či krátke šaty, vhodné na ples, svadbu i večierok. Hľadáte niečo s flitrami, čipkou, tylom alebo skôr niečo úplne jednoduché?

Vybrala som z ich aktuálnej ponuky 6 modelov – 3 krátke a 3 dlhé. Doplnila som ich kompletnými stylingami tak, aby boli vhodné na ples a mohli ste sa nimi v prípade potreby inšpirovať. Z dlhých modelov ma zaujali:

Čierno-hnedé šaty s tylovou sukňou a krajkou

Ružové šaty s jemnými flitrami

Úzke flitrované šaty s odhaleným chrbtom

Z krátkych (midi) modelov by som na ples zvolila:

Purpurové šaty s korzetom

Modré tylové šaty s jemnými flitrami

Smaragdové šaty s dlhým rukávom

Určite sa však nemusíte držať môjho výberu. Šiat má Mia Dresses v ponuke množstvo a každá dáma si nájde pre seba dokonalé podľa svojej preferencie.

Love, peace and fashion

Za lokáciu na fotenie ďakujem nádhernému hotelu Devín v Bratislave, v ktorom sa bude 9. februára konať ples pri príležitosti osláv 70-teho výročia hotela. Žeby skvelá príležitosť na nákup šiat z Mia Dresses? 😉

Ideálna zimná bunda – existuje?

Bolo to ešte niekedy počas jari, keď som na Answear objavila dokonalú zimnú bundu (dostupná v tomto odkaze), ktorú mám v dnešnom príspevku na sebe. Páčilo sa mi na nej všetko – od nadčasového strihu, cez netradičnú a nevtieravú kombináciu farieb, až po skutočnosť, že už aj cez obrazovku vyzerala tak, že neexistuje, aby mi

Read More

Kľúčové trendy Jeseň/Zima 22/23

Čo sa bude nosiť túto jeseň & zimu? Presnejšie – ktoré trendy ovplyvnia naše šatníky, estetické vnímanie, ulice, online priestor a nákupné správanie? Trendy na nadchádzajúcu sezónu predstavili módni velikáni už nejaký ten piatok dozadu, no do praxe sa dostávajú až s príchodom aktuálnych kolekcií. Vešiaky a výklady bežnej konfekcie sa plnia hrubšími materiálmi, typicky

Read More

.zimné SPA kráľovstvo, Budapešť & Hévíz

Tento príspevok vznikol v spolupráci s WOW Hungary. Našich južných susedov navštevujem veľmi rada. Pred „dobou covidovou“ sme si zaviedli tradíciu prežitia Veľkej noci v Budapešti. Posledné dva roky však toho veľa zmenili a výlet do jedného z mojich NAJ európskych miest musel chvíľu počkať. A síce ešte nie je Veľká noc, prvý februárový víkend sme

Read More

.vidíme sa v meste & drink v Poprade

Na Instagrame som so značkou Beefeater spolupracovala na kampani, ktorá pozýva vychutnať si leto v meste a spoznať jeho tváre. Súčasťou spolupráce sú tri odporúčania na príjemné miesta v Poprade, kde si človek môže vychutnať G&T. Povedala som si, že nie je zlý nápad preklopiť tento koncept aj do blogového článku – predsa, nie každý

Read More

.Desenio & domov je tam, kde zavesíš obrazy.

Tento príspevok vznikol v spolupráci s Desenio. Opäť mám pre vás v spolupráci s Desenio zľavu na nákup printov z ich ponuky. Tento raz som tie moje, ktoré som si vybrala, síce ešte nezavesila na stenu, no vymyslela som si o čosi netradičnejší koncept, ako vám ich ukázať. Kto povedal, že obrazy musia byť iba

Read More

.Desenio & domov je tam, kde navŕtaš obrazy III.

Tento príspevok vznikol v spolupráci s Desenio. Ako len ten čas „letí“! Deň po dni to vôbec nevnímam, no práve som si jemne preľaknuto uvedomila, že toto je už tretí raz, čo po presťahovaní do vlastného bývania píšem o DESENIO. V byte bývame už viac ako dva roky, no mne sa to zdá, akoby to bolo

Read More

.cvičím, teda som & jóga na doma

Tento článok vznikol v spolupráci s Akadémiou krásy. Milujem pohyb. Od útleho veku som sa venovala tancu a nebyť rôznych okolností, venujem sa mu do dnešného dňa. Tréningy boli pre mňa vždy obrovskou radosťou. Naučili ma disciplíne, pomohli vyvetrať hlavu a vyšťaviť telo. O zážitkoch a priateľstvách, ktoré mi tanec dal, nehovoriac. Okrem tanca ma vždy

Read More